De weigering van Jan Kooijman om mee te doen als kandidaat aan Dance, Dance, Dance werd hem naar eigen zeggen niet in dank afgenomen door RTL.

"Jarenlang heb ik met plezier bij RTL gewerkt en daar ook veel waardering voor gekregen", vertelt de 38-jarige Kooijman in LINDA.

"Tot ze me vroegen of ik samen met Henna (zijn vriendin, red.) als kandidaat mee wilde doen aan Dance Dance Dance. Dat wilde ik niet. Wel als jurylid, maar niet als kandidaat; ik ben jarenlang professioneel danser geweest."

Die mededeling viel volgens Kooijman niet in goede aarde. "Er werden dingen tegen me gezegd die misschien niet zo gemeend waren, maar waar ik wel van schrok. Even voelde ik me kwetsbaar, maar ik koos toch voor mijn principes."

Toen Kooijman van KRO-NCRV een aanbod kreeg om meer maatschappelijk betrokken programma's te maken, hoefde hij niet lang na te denken. "Al blijf ik RTL altijd dankbaar voor de mooie kansen die ik daar heb gehad."

Een woordvoerder van RTL laat desgevraagd aan NU.nl weten geen herinnering te hebben aan een conflict tussen Kooijman en de zender.