De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet voorlopig geen aangifte tegen journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en politiek verantwoordelijk voor de dienst aan de krant laten weten.

Donderdag dient een kort geding achter gesloten deuren waarin de AIVD eist dat Modderkolk een passage uit zijn nog te verschijnen boek over digitale spionage schrapt omdat het staatsgeheimen zou bevatten.

Ollongren wil eerst het kort geding afwachten. "Laten we niet op zaken vooruitlopen", zegt de minister in de krant. Ze vindt dat aangifte nog niet aan de orde is en wil de rechter laten oordelen.

De bewindsvrouw heeft dinsdag contact gehad met de hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque. Ollongren wil eerst "alle juridische opties in kaart brengen".

"Ik vond het belangrijk om hem te melden dat we zorgvuldig handelen. Met respect voor de journalistiek. En vanuit de zorg en verantwoordelijkheid voor mensen die betrokken zijn bij het inlichtingenwerk", laat ze via een woordvoerder weten.