Presentatrice, actrice en zangeres Martine Bijl is afgelopen donderdag overleden aan de complicaties van een hersenbloeding die zij vier jaar geleden kreeg, heeft woordvoerder Maarten van Nispen maandag namens de familie bekendgemaakt.

Bijl kreeg in september 2015 een hersenbloeding waar ze jarenlang van heeft moeten revalideren. Kort daarna kreeg ze een depressie.

Bijl, die de eerste drie seizoenen van Heel Holland Bakt presenteerde, verscheen sindsdien amper in het openbaar. Over die periode schreef de presentatrice het boek Rinkeldekink, dat in november 2018 verscheen.

Martine Bijl overleden: Van chansonnière tot tv-koningin
173
Martine Bijl overleden: Van chansonnière tot tv-koningin

'Vreemd wezen in mij'

"Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur openstond naar mijn brein, is hij erin gekropen. Sindsdien ben ik me bewust van wat zich in mijn kop bevindt", schreef Bijl onder meer.

"Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg."

Bijl won onder meer een Edison Award

Bijl maakte meer dan twintig langspeelplaten en cd's en kreeg daarvoor onder andere een Edison Award. Ook werkte ze mee aan bekende televisieprogramma's als Wie van de Drie en Het Zonnetje in Huis en was decennialang het gezicht van groentefabrikant HAK. Maandagavond wordt er een herhaling laten zien van een Opium-aflevering over en met Bijl.

Ze was sinds 1992 getrouwd met voormalig acteur en regisseur Berend Boudewijn (82).

Bijl is afgelopen donderdag overleden in haar atelier, in het bijzijn van haar familie. De uitvaart vindt woensdag plaats in besloten kring.