John van den Heuvel en Paul Vugts hebben de Pim Fortuyn Prijs in ontvangst genomen voor hun inzet bij het verdedigen van het vrije woord, meldt RTL Boulevard woensdag.

Vugts en Van Den Heuvel werden door de jury als winnaars gekozen, omdat ze door bleven schrijven in hun onderzoek als misdaadjournalisten, ondanks de bedreigingen die ze ontvingen uit het criminele circuit. "Ze zijn onverschrokken, moedige journalisten en verdedigen het vrije woord", valt in het juryrapport te lezen.

"Van den Heuvel en Vugts laten zich niet afstoppen of intimideren. Ondanks de enorme offers in hun privéleven, blijven ze met hun onderzoeken trouw aan de principes van de rechtsstaat."

Vugts heeft tijdelijk ondergedoken gezeten na serieuze bedreigingen, terwijl Van Den Heuvel een tijd lang niet meer bij RTL Boulevard kon aanschuiven, wegens dreigementen aan zijn adres.

Naast de misdaadverslaggevers waren columnisten Martin Sommer en Fidan Ekiz, auteur Kim Putters en regisseur Eddy Terstall genomineerd.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die heeft gestreden om het vrije woord te verdedigen, taboes heeft durven doorbreken of stelling heeft genomen in een maatschappelijk debat. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Theodor Holman.