Hugo Logtenberg, die Paul Witteman heeft opgevolgd als presentator van Buitenhof, wil graag ING-topman Ralph Hamers aan tafel krijgen. Volgens Logtenberg is Hamers een publieke verantwoording schuldig.

Volgens Logtenberg heeft de redactie Hamers "meer dan veertig keer" gebeld en uitgenodigd. "Maar hij komt niet", vertelt de presentator dinsdag in de VARAgids. "Onbegrijpelijk en ook merkwaardig dat hij ermee wegkomt, erkennen zelfs mensen uit zijn directe omgeving."

"Die man heeft net een gigantisch witwasschandaal achter de rug bij ING, dat ten tijde van de crisis steunde op de overheid. Publiek geld. Als er dan sprake is van een salarisverhoging van 50 procent, ben je toch niet aangesloten op wat er leeft in de maatschappij."

'Hij is publieke verantwoording schuldig'

"Wij willen hem daarover kritisch bevragen, weten of hij vindt dat hij juist heeft gehandeld", gaat Logtenberg verder. "Naar mijn idee is hij publieke verantwoording schuldig. Maar ja, ik kan hem moeilijk met twintig paarden de studio in slepen. Wat dat betreft mag hij een voorbeeld nemen aan Feike Sijbesma, CEO van DSM."

Als leider van dat chemieconcern schoof Sijbesma in de periode van het klimaatakkoord bij Buitenhof aan. "Dat moet je durven. Ik heb grote waardering voor de manier waarop hij dat deed en mij tegelijkertijd met humor bespeelde."