Omdat hij bang is Matthijs van Nieuwkerk aan de commerciële omroep te verliezen, wil mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA dat voor de DWDD-presentator een uitzondering wordt gemaakt op de regels over wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. Deze mening wordt niet gedeeld, blijkt uit een rondvraag van NU.nl onder verschillende omroepen.

AVROTROS

"Wij staan achter het beleid zoals de NPO dat geformuleerd heeft, dat mensen zich houden aan de Wet normering topinkomen (WNT)", zegt een woordvoerder van AVROTROS in een reactie aan NU.nl.

"Er is binnen de AVROTROS een aantal presentatoren dat daar niet binnen valt en we streven ernaar om die binnen het beleid te laten passen."

KRO-NCRV

Een woordvoerder van KRO-NCRV, waar Eva Jinek onder contract staat, laat aan NU.nl weten dat de omroep "niet vindt dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt op de salarisregels".

EO

De EO laat weten dat bij hen één topfunctionaris niet voldoet aan de WNT-norm. "Deze topfunctionaris zat in 2018 net boven deze norm, maar voldoet aan de overgangsregeling. In 2019 valt deze topfunctionaris binnen de WNT-norm", laat de omroep weten aan NU.nl.

De omroep vindt het belangrijker dat "de samenleving de publieke omroep draagt en ziet dat er zorgvuldig met overheidsgeld wordt omgegaan". "De salarissen van presentatoren hebben een symboolfunctie. De overheid heeft daarvoor regels opgesteld en daar houden we ons aan. De belangrijkste prikkel om bij de publieke omroep te willen werken, moet de motivatie zijn om iets voor de samenleving te betekenen."

De EO vindt wel dat "uitzonderlijk talent ook uitzonderlijk moet kunnen worden beloond". "En daar moet in het geval van Van Nieuwkerk een goede oplossing gevonden worden die iedereen begrijpt en respecteert."

Van Nieuwkerk bij nieuw contract onder de balkenendenorm

Volgens de huidige regelgeving gaan presentatoren die momenteel meer verdienen dan een minister, bij het aangaan van een nieuw contract terug naar de balkenendenorm.

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar 363.000 euro, een stuk minder dan het half miljoen dat hij eerder kreeg toen hij vaker op televisie was. Als hij na de zomer van 2020 zijn contract verlengt, gaat hij terug naar 194.000 euro. Sommige presentatoren van de publieke omroep die minder vaak op televisie komen, verdienen evenveel.

Mediadirecteur Hox wil daarom dat een aantal uitzonderingen op de regelgeving gehandhaafd wordt.