Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Omroepdirecteur wil uitzondering salaris Van Nieuwkerk, minister weigert

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering wordt gemaakt op de regels voor wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. Minister Arie Slob (OCW) wil echter geen exceptie maken, zo laat hij weten.
Door NU.nl

"Ik denk er niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk", zegt Slob (OCW) tegen De Telegraaf.

"We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen. Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest."

Hox vertelt donderdag in het AD bang te zijn Van Nieuwkerk aan een commerciële omroep te verliezen. Volgens de huidige regelgeving gaan presentatoren die momenteel meer dan een minister verdienen bij het aangaan van een nieuw contract terug naar de balkenendenorm.

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar 363.000 euro, een stuk minder dan het half miljoen dat hij eerder kreeg, toen hij vaker op televisie was. Als hij na de zomer van 2020 zijn contract verlengt, gaat hij terug naar 194.000 euro. Sommige presentatoren van de publieke omroep die minder vaak op tv komen, verdienen evenveel.

Hox wil daarom dat een aantal uitzonderingen op de regelgeving gehandhaafd worden. "De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg. Aan mensen als hij, en ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo twee à drie keer meer verdienen."

Minister Slob 'denkt er niet aan' uitzondering te maken

De NPO laat in een reactie aan het AD weten zeker in te zien hoe belangrijk Van Nieuwkerk voor de publieke omroep is. "Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden."

"Toch zagen én zien wij gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen, in stand te houden." Overigens zegt de NPO graag het gesprek aan te gaan "als de politiek die ruimte wel ziet".

NPO-onderzoek naar beloning onlangs afgerond

Van Nieuwkerk is presentator van De Wereld Draait Door en binnenkort ook van College Tour. De NPO rondde onlangs een onderzoek naar zijn beloning voor College Tour af. De publieke omroep deed dat op verzoek van Slob.

De NPO concludeerde dat de gemaakte afspraken tussen BNNVARA en de presentator in overeenstemming zijn met de regels van de zogenoemde Beloningscode Presentatoren Publieke Omroep (BPPO).

De DWDD-presentator zou, nu zijn nieuwe programma College Tour niet meer door de NTR maar door productiemaatschappij MediaLane van Iris van den Ende gemaakt wordt, via een constructie zijn oude salaris van 580.000 euro blijven verdienen.

De presentator valt, zolang het lopende contract met BNNVARA duurt, onder het vorige BPPO. Deze beloningscode kende toen nog de mogelijkheid om in bijzondere gevallen presentatoren boven de WNT-norm (Wet Normering Topinkomens) te belonen, met toestemming van de raad van bestuur van de NPO.


Lees meer over:

MediaMatthijs van NieuwkerkCollege TourBNNVARAEntertainment

Aanbevolen artikelen