De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn naaste medewerkers verboden om aanwezig te zijn bij het jaarlijkse White House Correspondents' Dinner, dat zaterdag plaatsvindt.

"Zowel de president als leden van zijn regering en staf zullen niet aanwezig zijn bij het Correspondents' Dinner van dit jaar", citeert persbureau Reuters een official van het Witte Huis. De medewerkers zouden tijdens de ochtendbriefing te horen hebben gekregen dat ze verstek moeten laten gaan.

Tijdens het jaarlijkse diner voor journalisten en andere kopstukken uit onder meer de media en politiek is het traditie dat de president in toespraken op de hak wordt genomen.

In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft Trump tijdens zijn presidentschap tot nu toe altijd verstek laten gaan. Dit jaar heeft hij voor het eerst zijn staf verboden om te gaan. Trump zelf geeft zaterdag de voorkeur aan het geven van een toespraak voor zijn aanhangers in de staat Wisconsin.

De president heeft al langer een slechte relatie met de Amerikaanse media, die hij geregeld van het verspreiden van nepnieuws ("fake news") beticht.

Diner al ruim een eeuw traditie

Het White House Correspondents' Dinner wordt sinds 1914 georganiseerd om de onafhankelijkheid van de pers ten opzichte van de politiek te benadrukken en werd bijna altijd bijgewoond door de zittende president.

In de laatste decennia werd vaak een komiek gevraagd om de avond te presenteren en grappen over de president te maken. Dit jaar heeft historicus Ron Chernow echter de leiding, omdat men vond dat Michelle Wolf vorig jaar te hard van leer trok.

In 2016 werd ook in Nederland een Correspondents' Dinner gehouden, met premier Mark Rutte als hoofdgast en Twan Huys als presentator.