Philippe Remarque vertrekt per 1 september als hoofdredacteur bij de Volkskrant. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt aan de redactie van de krant.

"Het is gezond als zo nu en dan nieuwe gezichten en ideeën naar voren treden om richting te geven aan de Volkskrant. Ik weet zeker dat op en om de krant goede mensen rondlopen die de vlam verder kunnen dragen", zei Remarque tijdens de toespraak op de redactievloer van de krant.

Hij zal verdergaan als journalistiek directeur van De Persgroep en gaat die functie combineren met de positie directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Zijn opvolger zal binnen de krant worden gezocht.

"Het is de taak van onze generatie om de journalistiek het digitale tijdperk in te loodsen, met behoud van inhoud en kwaliteit. Ik heb gemerkt dat succes niet alleen van de redactie afhangt, maar juist ook van de uitgever. Ik wil met de redacties de kansen van de digitalisering grijpen, valkuilen vermijden en nieuwe wegen inslaan."

Tegel voor achtergrondserie over Amerikaanse verkiezingen

Remarque werkt sinds juli 2010 als hoofdredacteur van de krant, maar werkte er daarvoor al bijna vijftien jaar als correspondent en politiek redacteur.

De hoofdredacteur won in 2009 de prestigieuze journalistiekprijs De Tegel voor zijn achtergrondserie Te midden van de hooibalen zit Obama over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.