De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) heeft kritiek op het nieuwe Comedy Central-programma Drunk History, waarin BN'ers onder invloed van alcohol een verhaal vertellen.

"STIVA is van mening dat overmatig alcoholgebruik door Comedy Central wordt gefaciliteerd en in een positief daglicht gesteld", laat de stichting in een verklaring weten.

Volgens STIVA werken zij samen met de overheid, gezondheidsorganisaties en het bedrijfsleven hard aan het terugdringen van problematisch alcoholgebruik volgens afspraken die vastliggen in het Nationaal Preventieakkoord.

"Het tegengaan van zwaar en overmatig drinken onder (jong)volwassenen is daar een belangrijk onderdeel van. De beeldvorming die dit programma afgeeft past daar niet bij", aldus STIVA, die Comedy Central oproept om onmiddellijk te stoppen met het uitzenden van Drunk History.

Merken overwegen te stoppen met adverteren op zender

Peter de Wolf - directeur van STIVA: "De gemoederen zijn inmiddels hoog opgelopen in de branche; verschillende merken geven aan serieus te overwegen om te minderen of stoppen met adverteren op de zender."

Comedy Central laat in een reactie aan NU.nl weten dat alcoholgebruik niet actief wordt aangemoedigd. "Ook monitort een medisch professional voortdurend het alcoholgebruik om te voorkomen dat er onaanvaardbare risico’s worden genomen", aldus een woordvoerder van de zender.

De zender benadrukt dat het niet de bedoeling is dat kijkers thuis het gedrag in het programma gaan imiteren. "Comedy Central en de productiebedrijven staan erop dat niemand het gebruik van alcohol aanmoedigt bij kijkers van welke leeftijd dan ook. Dit gebeurt door middel van een duidelijk zichtbaar advies aan het begin van iedere uitzending."

In elke aflevering van Drunk History wordt een verhaal verteld door twee dronken BN'ers. Vertellers zijn onder andere Jelka van Houten, Nance Coolen, Victoria Koblenko, Loes Luca, Roué Verveer, Nienke Plas, JayJay Boske, Dio, Stefano Keizers en Rob Kamphues.

De gebeurtenissen in het verhaal worden nagespeeld door acteurs. Het programma is vanaf 15 april te zien.