Op maandag 1 april is het nieuwe meldpunt PersVeilig gestart. Het initiatief van het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren is bedoeld om een veiligere situatie voor journalisten te creëren.

De politie en het OM zeggen hoge prioriteit te geven aan het opsporen van daders van agressie en geweld tegen journalisten. Een zogeheten lik-op-stukbeleid is ingevoerd en er wordt een hogere strafeis gehanteerd.

Daarnaast is met PersVeilig een meldpunt opgezet waar journalisten hun ervaringen met geweld en bedreiging kunnen aangeven. De aanleiding hiervoor is het toenemende aantal van bedreigingen en gewelduitingen tegen journalisten. Uit onderzoek van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en Marjolein Odekerken blijkt dat 61 procent van de respondenten in 2017 bedreigd werd. Bij 30 procent was dit op maandelijkse tot wekelijkse basis.

Vorig jaar ontvingen journalisten John van den Heuvel en Paul Vugts bedreigingen waardoor ze beveiligd moesten worden. Ook vonden er aanslagen plaats bij de kantoorpanden van Panorama en De Telegraaf.

Journalist Özcan Akyol vertelde op 29 maart nog aan NU.nl dat hij hoopt dat er in de wetgeving meer gedaan kan worden om journalisten te beschermen. De presentator ontvangt zelf met regelmaat doodsbedreigingen. Op 26 maart werd een man uit Amersfoort opgepakt voor bedreigingen aan Akyols adres. Na drie dagen voorarrest werd hij weer vrijgelaten.