De KRO-NCRV moet een boete betalen voor een uitzending van Jinek uit juli 2018, waarin programmamaker Erland Galjaard commerciële fitnessapparatuur besprak.

Volgens het Commissariaat voor de Media is de omroep in overtreding van de Mediawet, omdat Galjaard in de uitzending over het fitnessapparaat Disq mocht vertellen. De creative director van Talpa is samen met echtgenote Wendy van Dijk en Robbert Boekenma eigenaar van Disq.

Daarnaast werden ook filmpjes, waarin het gebruik van het apparaat centraal stond, uitgezonden. De omroep moet een bedrag van 20.000 euro betalen.

"Uit artikel 2.89, eerste lid, aanhef en onder b, van de Mediawet 2008 volgt dat het niet is toegestaan dat het media-aanbod van de publieke mediadiensten vermijdbare uitingen bevat die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd. Het Commissariaat is van oordeel dat hier in de betreffende uitzending van Jinek sprake van was", meldt het Commissariaat dinsdag.

KRO-NCRV maakt bezwaar tegen besluit

"Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in een uitzending van Jinek deze zomer hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro", luidt de reactie van KRO-NCRV.

"In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen. Wij hebben daarom besloten om bezwaar te maken tegen dit besluit van het Commissariaat."

Korte tijd geleden kreeg de AVROTROS ook een boete, omdat Ilja Gort in zijn programma Gorts Wijnkwartier een T-shirt uit zijn eigen webshop droeg.