Als het aan de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ligt, wordt de NPO op termijn reclamevrij. Er zouden "serieuze plannen" klaarliggen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De partijen zouden zaterdag voor topberaad bijeenkomen bij minister Arie Slob van Onderwijs en Media. Volgens de krant is de hamvraag hoe de plannen moeten worden gefinancierd.

Er zouden allerlei mogelijkheden op tafel liggen, variërend van het schrappen van NPO3 tot het uitbreiden van verdienmogelijkheden voor omroepen - bijvoorbeeld via YouTube - en het verhogen van de rekeningen voor kabelbedrijven.

De reclame-inkomsten van de NPO lopen terug. In november maakte het kabinet bekend die afname te compenseren; de publieke omroep kreeg 40 miljoen extra.

Bezuinigen op journalistieke programma's

Voordat die financiële injectie er kwam, waarschuwde de NPO dat er bezuinigd moest worden op journalistieke programma's als Brandpunt+, Andere Tijden en Tegenlicht.

Dat was tegen het zere been van sommige politieke partijen, die zich gechanteerd voelden omdat juist deze producties werden getroffen. De plannen die naar verluidt op tafel liggen, zouden de NPO "toekomstbestendig" moeten maken.