YouTuber Petrus vindt dat jongeren op sociale media niet te snel het woord depressie moeten gebruiken. Je kunt ook weleens gewoon een slechte dag hebben, betoogt hij.

"Eergisteren ontving ik een berichtje van iemand die beweerde ontzettend depressief te zijn. Ik zei daarop dat ze moest oppassen met het gebruiken van zulke woorden, want die zijn zwaar beladen", zegt de YouTuber in gesprek met NU.nl.

"Medewerkers in de psychische hulpverlening worden voorbereid op een nieuwe golf jongeren die door sociale media een burn-out of depressie hebben gekregen."

Volgens Petrus, die eigenlijk Peter de Harder heet en ruim 300.000 YouTube-abonnees heeft, kan iemand zich al depressief wanen als hij andere mensen daarover ziet spreken op sociale media. "Ons brein is zeer krachtig. Je hoeft het alleen maar te denken en je gaat erin mee."

'Relativeer de foto's op Instagram'

De Harder adviseert ouders die zien dat hun kind veel online is de dialoog altijd open te houden.

"Mijn kinderen zouden best op Instagram mogen kijken, het is immers ook een vorm van vermaak. Maar bespreek wel samen dat de meeste 'gestileerde' foto's weinig met de realiteit te maken hebben."

In zijn woensdag verschenen documentaire De beste versie van jezelf gaat De Harder op zoek naar de oorzaak van zijn eigen onzekerheid. De 25-jarige weet dat er een bepalend moment in zijn jeugd is geweest waardoor hij vandaag de dag nog vaak aan zichzelf twijfelt.

Mede met behulp van een spirituele sessie met het geestverruimende middel ayahuasca probeert hij denkbeeldig terug in de tijd te gaan om het probleem te doorgronden.

De beste versie van jezelf is het vervolg op de korte documentaire Perfectie is perceptie, waarin De Harder poogt zijn onzekerheid te overwinnen door een perfect lichaam te krijgen.