Jeroen Pauw heeft zestien maanden na orkaan Irma een bezoek gebracht aan Sint-Maarten en vindt de kritiek dat de wederopbouw van het eiland te langzaam gaat onterecht.

"Ik vind dat wij in Nederland niet zo streng moeten zijn voor deze eilanden. Er zijn daar elk jaar orkanen. Toen ik in Sint-Maarten was, las ik dat Schiphol platlag omdat er 3 centimeter sneeuw verwacht werd. We moeten dus niet doen alsof wij het allemaal beter weten", vertelt hij in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl.

De presentator toont maandag in Pauw op Sint-Maarten beelden van de wederopbouw van het eiland dat op 6 september 2017 werd getroffen door orkaan Irma. "Er is een grote tv-inzamelactie geweest die ik heb gepresenteerd. Ik vind dat je daarna ook moet laten zien wat er met dat geld gebeurt."

Kritisch rapport van de Rekenkamer

Ruim 0,5 miljard euro werd door de Nederlandse overheid beschikbaar gesteld en met een tv-actie werd bijna 20 miljoen euro ingezameld. De Rekenkamer kwam in december met een kritisch rapport. De conclusie was dat er nog maar weinig is gebeurd.

"Je moet begrijpen dat er niet elke dag een trein kan komen met materialen. Het is een eiland. Daarbij komt dat de omringende eilanden ook zijn getroffen. Sint-Maarten is een eiland volledig gericht op toerisme, er zijn dus weinig timmermannen of andere vakmensen te vinden. Allemaal obstakels voor een snelle wederopbouw", aldus de presentator.

"De meeste hotels op het eiland zijn weer opgeknapt. Dat gaat vaak het snelst, omdat het de belangrijkste bron van inkomsten is. Vaak gefinancierd door verzekeringen of particulier geld", zegt Pauw.

"Dan heb je het geld wat wij als burger hebben gegeven. Het Rode Kruis coördineert dit. Zij bouwen onder andere nieuwe daken. Dit gaat langzaam, iets wat ze zelf ook zeggen. Mede door te weinig materialen en vakmensen."

'Inwoners snappen dat je een eiland niet snel kunt opbouwen'

De derde stroom geld is wat wij als Nederlandse overheid hebben gegeven. Dit gaat via de Wereldbank. "Zij zijn niet de snelste", zegt Pauw. "Sint-Maarten moet van de Wereldbank prioriteiten stellen. Dit gaat om de grotere projecten zoals het ziekenhuis en de luchthaven."

Volgens Pauw zijn de inwoners van het eiland begripvol. "Natuurlijk vinden ze dat het lang duurt, maar ze snappen dat je zo'n eiland niet snel kan opbouwen en het goed moet gebeuren." Naast inwoners, spreekt Pauw de premier van Sint-Maarten, Leona Marlin-Romeo en oud-staatssecretaris Frans Weekers, die namens Den Haag de wederopbouwprojecten beoordeelt.

Pauw op Sint-Maarten is op maandag 11 februari om 22.10 uur op NPO1 te zien.