RTL 4 heeft voor een realityserie vijf nepleerlingen geplaatst op een school in Veenendaal. Nadat bekend werd dat er acteurs op de school rondliepen met als doel een achtdelige documentairereeks, werden de opnames stopgezet.

Het schoolbestuur van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) heeft woensdag aan het personeel toegegeven van de opnames op de hoogte te zijn geweest.

"Er werden excuses gemaakt, maar gek genoeg wilde de schoolleiding nog steeds dat de documentaire er kwam", zegt een anonieme docent in gesprek met de Volkskrant. "Waarom ze aan dit plan hebben meegewerkt, is mij nog steeds een raadsel."

De vijf geplaatste nepleerlingen veroorzaakten onrust op de school. "Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media. Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar."

De CLV werd vlak voor de zomervakantie van 2018 door Vincent TV Producties benaderd om het decor te zijn voor de serie, die als werktitel Klasse zou meekrijgen en uit acht afleveringen zou bestaan.

'Na onrust besloten opnames stop te zetten'

"Een producent heeft ons een format uit Amerika aangeboden. Dat heet Undercover High. Mensen die zelf te kampen hebben gehad met problemen op school, zoals eetstoornissen of worstelingen met geaardheid, komen terug op school en leggen contact met leerlingen over die kwesties. Het zijn geen acteurs, maar zogenaamde 'expertleerlingen' die een andere identiteit aannemen", stelt een woordvoerder van RTL in een reactie.

Volgens de woordvoerder zouden het format en de identiteit aan het einde van de opnames bekend worden gemaakt aan de school en de leerlingen. "Mensen zijn er binnen twee weken achtergekomen dat de vijf nieuwe leerlingen niet hun echte identiteit gebruikten. Daardoor is zoveel onrust ontstaan dat we hebben besloten om de opnames stop te zetten."