Tim Hofman, die de afgelopen maanden het kinderpardon op verschillende manieren op de Haagse agenda zette, is blij met het conceptakkoord dat er nu ligt.

"Een pardon voor zo'n 630 kinderen is heel goed nieuws", zegt Hofman in een reactie. "Maar ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat."

Nemr, een uitgeprocedeerde asielzoeker, was een van de kinderen die te zien waren in Hofmans documentaire Terug Naar Je Eige Land.

Hofman snapt dat er in de coalitie wisselgeld betaald moest worden voor de regeling. Met de nieuwe afspraken is het de verwachting dat van de 700 asielkinderen er 630 met hun gezinnen mogen blijven. Daar staat tegenover dat het kinderpardon voor nieuwe gevallen verdwijnt.

'Misschien kwam dossier door ons iets hoger op de stapel'

"Zo werkt het binnen een coalitie", aldus de programmamaker. "Ik heb nog niet alle komma's gezien en gelezen. Maar het is goed dat er meer geld naar de IND gaat, zodat de procedures sneller en zorgvuldiger kunnen worden doorlopen."

De presentator wil zich vooral niet op de borst kloppen over de urgentie die het dossier binnen de coalitie heeft gekregen. "Misschien dat door het lawaai dat we hebben gemaakt het dossier iets hoger op de stapel is komen te liggen."

In december bood Hofman de Tweede Kamer een petitie voor een ruimer kinderpardon aan. Hij overhandigde een kwart miljoen handtekeningen. Zijn doel om minstens 40.000 handtekeningen op te halen, had Hofman al in een paar uur bereikt.