De Wereld Draait Door heeft kritiek ontvangen na de uitzending van maandagavond waarin toneelgezelschap De Verleiders over data en digitale privacy mochten uitweiden.

Het uit vijf acteurs bestaande theatergenootschap (Pierre Bokma, Leopold Witte, Victor Löw, George van Houts en Tom de Ket) is op dit moment op tournee met het stuk #nietsteverbergen. Daarin richten ze naar eigen zeggen hun pijlen op grote techbedrijven als Apple, Facebook en Google en de risico's die het verzamelen van data met zich meebrengt.

De acteurs mochten maandagavond bij Matthijs van Nieuwkerk over hun voorstelling vertellen en deden dat door op allerlei actuele en hypothetische privacyvraagstukken te wijzen, zoals het hacken van persoonlijk betaalverkeer, het delen van data door techbedrijven, het afschaffen van contant geld en het afluisteren van burgers door de AIVD.

Na de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) weerlegde RTL-techjournalist Daniël Verlaan het merendeel van de uitspraken van de acteurs. Volgens Verlaan heeft het programma een kans gemist om een belangrijke discussie op basis van correcte feiten te voeren.

Daarna bogen zich ook andere experts over de kwestie. "Zo jammer dat het privacydebat, dat juist verbeelding nodig heeft om de gevaren beeldend en voorstelbaar te maken, nu slechts een knal krijgt door belabberde voorkennis", liet Blendle-baas Alexander Klöpping weten.

In de uitzending werd onder andere beweerd dat Nederlanders worden gevolgd als ze in wijken met veel moslims wonen en een zak mest kopen. Ook werd gesteld dat de betaalapp Tikkie gevoelig is voor hackers. Van beide kwesties werd geen concreet bewijs aangevoerd.

De acteurs zeiden niet met deskundigen over het onderwerp te praten omdat ze "dan hun objectiviteit verliezen".

Ollongren heeft leden uitgenodigd over functioneren AIVD

Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was niet blij met het ongestoorde relaas van het genootschap:

"Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij #dwdd #factfree. Het werk van de @aivd is geen toneelstuk. De mensen van de AIVD houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren."

Naar aanleiding hiervan heeft Ollongren de vijf leden van de theatergroep uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven over het functioneren van de AIVD.

Het genootschap De Verleiders laat in een reactie weten: "Het item van in de uitzending van DWDD op 28 januari moet in de theatrale context van de voorstelling #niksteverbergen gezien worden."

BNNVARA laat desgevraagd weten: "We hebben gezien dat De Verleiders inmiddels hebben gereageerd. Daar willen we het graag bij laten."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!