Astrid de Jong, de vaste stem van het radioprogramma Nachtzuster, is een van de genomineerden voor de eerste Nachtwacht Award. De andere kanshebbers op het beeldje zijn Martijn Kolkman (Qmusic), Rick van Velthuysen met het programma RickvanV Doet 2 op NPO Radio 2 en de NPO Radio 1-programma's Nooit Meer Slapen van de VPRO en Onze man in Deventer (met Özcan Akyol) van BNNVARA.

Met de nieuwe award wil Spreekbuis, dat vrijdag de shortlist met genomineerden bekendmaakte, meer waardering uitspreken voor nachtradio in Nederland. Luisteraars kunnen tot maandagochtend stemmen op de website van het blad.

"Nachtprogramma's worden soms als tweederangs radio gezien", vertelt initiatiefnemer Richard Otto. "Dat is geheel onterecht, want voor veel nachtwakers, nachtwerkers en nachtbrakers zijn juist deze programma's een baken in de nacht. Nacht-dj's worden vaak door de luisteraar als vriend gezien, die hen door de nacht weet te slepen."

De award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma Nachtwacht dat tot 1995 op Radio 1 en 2 te beluisteren was.

In het programma Nachtzuster beantwoordt De Jong vragen van luisteraars. De show werd vroeger uitgezonden in de nacht van donderdag op vrijdag, maar moest onlangs vanwege een reorganisatie van de programmering verhuizen naar het weekend.

Dat leidde tot kritiek van luisteraars dat NPO niet naar hun wensen luistert. Omroep MAX-directeur Jan Slagter sprong op de bres voor het programma toen het dreigde te verdwijnen.