De gemeente Rotterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak die de Rotterdamse rechtbank vorige week deed in de zaak rond oud-raadslid Turan Yazir (CDA). Die bepaalde dat de Turkse krant Sabah die Yazir in maart 2017 omschreef als oplichter en terreurleider, maar deels hoeft te rectificeren.

Wanneer Sabah niet overgaat tot een rectificatie, moet het een dwangsom van 25.000 euro betalen, oordeelde de rechtbank Rotterdam.

"Deze uitspraak is vlees noch vis", reageert de raadsgriffier van Rotterdam, Han van Midden. "Of wij krijgen gelijk en alles wat Sabah over Yazir schreef moet worden gerectificeerd, of Sabah krijgt gelijk, Maar met dit verwarrende vonnis kunnen we heel weinig."

De publicaties in de krant begonnen na de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije in maart 2017, toen de Turkse minister Kaya niet welkom was in het Turkse consulaat in Rotterdam. 

Het toenmalige Rotterdamse raadslid Yazir was er in de krant van beschuldigd mede-aanstichter te zijn van de diplomatieke rel. Daarop moest hij wegens bedreigingen vier maanden stoppen met zijn raadswerk.