Historicus Maarten van Rossem, die al vierhonderd afleveringen te zien is in De Slimste Mens, kan zich niet voorstellen dat het programma niet wordt gepresenteerd door Philip Freriks.  

"Als hij stopt, stop ik ook", vertelt de 75-jarige Van Rossem. Vooralsnog is daar geen sprake van. "Voor komende zomer zijn er alweer afspraken gemaakt voor nieuwe afleveringen. Ik wil nog wel even door, maar Gods wegen en die van de televisiewereld zijn ondoorgrondelijk."

"Eigenlijk zou het natuurlijk logischer zijn dat een blondine met een interessante boezem het presenteert, maar zolang wij een Himalaya zijn qua kijkcijfers op NPO 2..." Veel afleveringen trekken meer dan 1,5 miljoen kijkers.

Van Rossem begrijpt succes van quiz niet

Zelf is Van Rossem ook nog altijd verbaasd over het succes. "Het is de meest gestelde vraag aan mij: waarom scoort De Slimste Mens zo goed? Ik weet het oprecht niet. Ik ben opa. Misschien is het onze opa-uitstraling."

Met name van de "gesprekjes met Philip" kan Van Rossem genieten. "Dan hoop ik altijd maar dat die speelse conversaties ook de uitzending halen. De opnames vind ik ook eigenlijk veel leuker dan de uitzending."

Voor de uitzending bereidt hij zich voor door de vragen te lezen. "Als het dan over de Eiffeltoren gaat, wil ik wel weten hoe hoog die precies is."