Het Witte Huis heeft CNN-verslaggever Jim Acosta zijn accreditatie teruggegeven. Daarmee komt een einde aan een juridisch gevecht over de strafmaatregel tegen de journalist.

De toegang van Acosta tot het Witte Huis was aan banden gelegd na een incident op een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump. Daarop stapte CNN naar de rechter.

Enkele dagen geleden besloot de rechter al dat de accreditatie van Acosta op voorlopige basis moest worden teruggeven, tot definitief uitspraak zou worden gedaan. Het Witte Huis gaf gehoor aan die uitspraak, maar dreigde de accreditatie in de toekomst weer in te trekken.

De regering van Trump heeft CNN uiteindelijk laten weten dat de strafmaatregel van tafel is. "Het Witte Huis heeft vandaag de accreditatie van Jim Acosta volledig hersteld", meldt de zender in een verklaring. "Daarom is onze rechtszaak niet meer nodig."

Topfunctionarissen binnen het Witte Huis hadden Acosta per brief geïnformeerd over de koerswijziging. Ze waarschuwden ook dat hij aan nieuwe huisregels voor journalisten zal worden gehouden. Die bestaan er onder meer uit dat journalisten nog maar één vraag mogen stellen, tenzij ze toestemming krijgen om door te vragen.

Microfoon journalist afgepakt

De journalist en Trump kwamen tijdens een persconferentie in botsing. Acosta stelde vragen over Trumps opmerkingen over migranten, waarop de president hem beledigde. 

Toen Acosta daarna meer vragen wilde stellen, zei Trump dat het "genoeg was". Een medewerker van het Witte Huis wilde hierop de microfoon van de CNN-journalist afpakken. Op beelden is te zien dat de handen van de journalist en medewerker elkaar raken bij deze actie. De microfoon is uiteindelijk afgenomen.

Het Witte Huis heeft later in een reactie uitgehaald naar Acosta. Er wordt gesteld dat hij het vrouwelijke staflid heeft aangeraakt terwijl ze haar werk wilde doen. CNN heeft de reactie van het Witte Huis hierop "frauduleus" genoemd.