De volledige mediaraad van de Publieke Omroep Amsterdam (POA) is ontslagen na een slepend conflict binnen de stichting. Dit gebeurde na onenigheid met de AT5-redactie over de inhoud van de omroep.

Het ontslag volgde op een besluit van stichtingsbestuurder Paul van Gessel, die ook werkzaam is als directeur van AT5 en NH Media, meldt Het Parool vrijdag. Onder de POA vallen AT5, SALTO, de Amsterdamse editie van FunX en de Concertzender, maar het conflict ging enkel om eerstgenoemde omroep.

De mediaraad bestaat uit zeven vrijwilligers, die volgens Van Gessel een "onjuiste opvatting hebben over hun taken en bevoegdheden". 

"De hoofdredactie van AT5 heeft anderhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet: meer verdieping, meer diepgang, minder kleine nieuwtjes", luidt de verklaring van de bestuurder. "Dat is gebeurd op instigatie van de mediaraad. Tegelijkertijd weigert diezelfde raad om het media-aanbodbeleid vast te stellen."

Begin 2019 loopt de concessie van de POA af om de lokale nieuwsvoorziening op radio en tv te verzorgen. Er heeft zich al een andere partij gemeld die de taken van de POA wil overnemen. Ook om deze reden vindt Van Gessel "het onwenselijk dat de mediaraad dwarsligt".

"En daar komt nog bij dat het met hen zeer moeizaam communiceren was en dat zij geen goede afspiegeling vormen van Amsterdam. Daarom hebben we deze drastische maatregel moeten nemen", stelt Van Gessel.