Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman wordt woensdag gehoord over het achterlaten van een nepbom op een legerplaats in het Gelderse Oldebroek. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt een tweet hierover van de journalist.

Stegeman wordt naar eigen zeggen als verdachte verhoord. Officieel wordt hij naar eigen zeggen verdacht van het overtreden van het wetsartikel dat het verbiedt om een voorwerp achter te laten om te doen alsof het kan ontploffen. Daar staat maximaal vier jaar cel op.

"Iemand nog een goed boek over?", vraagt Stegeman in zijn tweets. De journalist zegt zijn best te gaan doen het doel van de reportage, het aantonen van de "dramatische beveiliging" bij Defensie, voor het voetlicht te brengen.

Voor zijn programma Undercover in Nederland liet Stegeman in Oldebroek een nepbom in de eetzaal achter. Na de vondst van het pakketje werd groot alarm geslagen en werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingezet.

Presentator veroorzaakte vaker ophef rond militaire locaties

In 2008 zorgde Stegeman voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dicht bij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. Ook wist hij, gehuld in camouflagekleding, de militaire basis Oirschot binnen te komen. Defensie kondigde na die eerdere acties maatregelen aan en scherpte de bewaking bij kazernes aan.

De marechaussee wil woensdag verder niet ingaan op de zaak. "Wij doen geen mededelingen over lopende zaken", aldus een woordvoerder.