Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vindt dat presentator Tim Hofman de achtjarige asielzoeker Nemr heeft gebruikt door hem voor de camera vragen te laten stellen aan haar collega's. 

"Ik vind het vooral heel zielig voor dat jongetje", zegt Van Nieuwenhuizen in WNL op Zondag. "Het wordt kennelijk gedaan vanuit het oogpunt 'het doel heiligt de middelen', maar je weet van tevoren niet wat zo'n jongen te horen krijgt van al die mensen waar je met je interview langsgaat." 

Van Nieuwenhuizen geeft aan niet te weten hoe de interviews voor de #BOOS-documentaire Terug Naar Je Eige Land van Hofman zijn gegaan. Op de vraag of de jongen gebruikt is, antwoordt de minister: "Ja, ik denk het wel, ja." 

In de documentaire stelt de Irakese jongen vragen aan politici over het kinderpardon. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff werd geconfronteerd met de jongen die terug wordt gestuurd naar Irak. Hij zei bang te zijn in zijn thuisland te sterven, waarop de politicus tegen Hofman reageerde met de woorden "ja, dus", waar hij veel kritiek op kreeg. 

"Je voelt je ontzettend ongemakkelijk als je die beelden ziet", zegt Van Nieuwenhuizen. "En ik ken Klaas goed en als er nou iemand een warme persoonlijkheid heeft dan is het Klaas wel. Ik denk dat hij zich daar ook heel ongelukkig bij heeft gevoeld." Dijkhoff legde later uit dat hij de jongen geen valse hoop wilde geven.

Terug naar je eige land
Terug naar je eige land