Het Sinterklaasjournaal krijgt dit jaar weer een gebarentolk. De NTR voorzag de afleveringen vorig jaar voor het eerst van een tolk om tegemoet te komen aan de wens van dove en slechthorende kinderen en hun ouders.

Op veler verzoek is daarom besloten ook dit jaar alle afleveringen van Het Sinterklaasjournaal met een gebarentolk uit te zenden.

Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaanstad ook gezelschap krijgen van zwarte pieten, maakte de NTR eerder al bekend. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", aldus een zegsman van de omroep die de intocht van Sinterklaas uitzendt. "Er zijn ook pieten bij die helemaal zwart zijn."

Er ontstond twee weken geleden enige verwarring over de kleur van de pieten. De NTR meldde toen dat dit jaar alle zwarte pieten roetvegen in hun gezicht hebben in plaats van een egaal gitzwart gezicht.

RTL maakte in 2016 al expliciet de keuze voortaan alleen nog maar roetveegpieten op te voeren in alle programma's. De commerciële zender gebruikt geen gitzwarte pieten meer. Dat beleid wordt dit jaar niet veranderd, bevestigt een woordvoerder.