Omroepen KRO-NCRV en AVROTROS hebben officieel bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de radiozenders Radio 2 en Radio 5 te verhuizen.

Volgens de omroepen zou de daarvoor benodigde verbouwing 'onnodig' miljoenen kosten. De klacht wordt vrijdag behandeld door een onafhankelijke geschillencommissie, meldt het AD woensdag. 

Radio 2 en 5 moeten van het AKN-gebouw in Hilversum verhuizen naar het Radiohuis op het Mediapark, aan de andere kant van de stad. Radio 1, 3FM en Radio 4 zitten al in dit gebouw, maar voor de verhuizing van de andere twee zenders zou een flinke verbouwing nodig zijn die miljoenen zou kosten.

KRO-NCRV wil niet officieel reageren, AVROTROS doet dat wel. "De NPO moet zuinig zijn op zijn mensen en middelen en dat gebeurt in onze ogen nu onvoldoende.''

De NPO stelt diverse opties te hebben bekeken en tot de conclusie te zijn gekomen dat de verhuizing "de meest kostenefficiënte oplossing" is.

"De studio's en werkruimtes van Radio 2 en 5 in het gebouw van AKN zijn aan vervanging toe. Door alle zenders in het NPO-gebouw bij elkaar te brengen, kunnen zaken als studio's, noodstroomvoorziening en beveiliging worden gedeeld", aldus de NPO.

"We willen graag samen met de omroepen deze efficiencyslag maken en een kostbare bezwaarprocedure vermijden. Wij denken dat onze afweging op goede gronden is gebaseerd."