Hedy D'Ancona hoopt dat Margriet van der Linden terugkeert op televisie om een nieuw seizoen van het programma M te presenteren.

"Margriet heeft echt haar eigen plek verworven. Ik hoop dat het programma blijft", zegt het 81-jarige voormalige Eerste Kamerlid in een interview in de VARA-Gids.

Van der Linden presenteerde het programma dit jaar tijdens de zomerstop van De Wereld Draait Door. Of en wanneer M terugkomt, is nog niet zeker.

Volgens D'Ancona heeft Van der Linden een "heel eigen geluid". Ook haar collega Eva Jinek kan op bijval rekenen. Vooral omdat de presentatrice doorwerkte tijdens haar zwangerschap.

"Dat was onbestaanbaar in mijn tijd; dat vind ik leuk", aldus D'Ancona.

"En dat je haar dan straks terug ziet komen. Net als die weervrouwen die toch ook een paar keer zwanger zijn geweest en terugkeren. Dat lijkt misschien onbenullig, maar daar gaat een heel duidelijke impliciete boodschap vanuit naar de kijkers", vertelt ze.

"Ik weet nog dat Haya van Someren - de partijvoorzitter van de VVD in de jaren zeventig - een kind kreeg en daarna moest stoppen. Bij mannen gebeurde dat natuurlijk echt niet. Den Uyl (Joop Den Uyl, voormalig premier van Nederland, red.) had er wel zeven, maar die heeft er echt geen dag minder om gewerkt."

Televisie wordt niet vrouwelijker

Het aantal vrouwen op televisie zorgt er volgens D'Ancona echter niet voor dat televisie minder mannelijk wordt. "Ik vind dat veel vrouwen op tv de taal en lichaamstaal overnemen van mannen", meent D'Ancona. 

"En dat snap ik ook ergens wel, want als je tussen vooral mannen werkt, is dat de manier om gehoord te worden. Maar ik vind het ook jammer, omdat vrouwen doorgaans toch een iets andere kijk op het leven hebben. Dat geluid hoor je dan nog steeds niet als ze zich als mannen gedragen. Het is daarom belangrijk om als presentator dicht bij jezelf te blijven."