Het takenpakket van Art Rooijakkers bij RTL4 wordt uitgebreid met een komische quiz. De presentator is vanaf 3 november quizmaster van Praat Nederlands Met Me.

In het programma komen alle nieuwe vormen van taal voorbij. Zo wordt er aan de kandidaten gevraagd wat ze van de straattaal weten, hoe ze kantoortaal gebruiken en welke taal ze bezigen op WhatsApp.

Onder begeleiding van Rooijakkers strijden drie teams tegen elkaar in zes verschillende rondes. De team hebben met Georgina Verbaan, Jeroom Snelders en Martijn Koning drie vaste teamcaptains, waar laatstgenoemde regelmatig afwisselt met Pieter Derks.

Daarbij schuift iedere week een gast-BN'er aan. De duo's met de meeste punten gaan door naar de finale en nemen het tegen elkaar op. Het duo dat wint is het meest allround in alle vormen van taal.

'Vat toch iets hartelijks'

"Mijn lieve Brabantse omaatje - of zoals sommigen zouden zeggen: me oma - zat elke zondagmiddag vanaf een uurtje of één aan haar salontafel klaar voor bezoek met een snijplank met kaas en worst voor haar neus", zegt Rooijakkers in een persbericht.

"Haar gevleugelde woorden 'vat toch iets hartelijks' - vrij vertaald: 'pak toch iets hartigs' - is de mooiste Nederlandse verhaspeling die ik ken", haalt de presentator een taalherinnering naar boven.

"Daar kan geen Georgina, Martijn, Pieter of Jeroom tegenop. Maar goed, mijn omaatje wist dan weer niet wat daggeren, woke of stacks betekent. En dat weten die vier dan weer wel. Hoop ik."