Seniorenorganisatie ANBO is boos over het voornemen van BNNVARA om Felix Meurders aan de kant te zetten bij het populaire programma Spijkers met Koppen. Ook medepresentator Dolf Jansen is op zijn zacht gezegd niet blij.

De 72-jarige radiocoryfee moet het veld ruimen omdat de NPO een jonger publiek wil aanspreken.

Het programma, dat Meurders al 24 jaar presenteert, is mateloos populair onder de iets oudere luisteraars. "Leeftijd is slechts een nummer", stelt woordvoerder Renée de Vries van de ANBO. "Felix levert al tientallen jaren consequent hoge kwaliteit en is geliefd bij alle luisteraars. Hoe komt NPO erbij dat hij geen jong publiek kan aanspreken?"

Het lijkt de ANBO verstandig als de Publieke Omroep de trouwe luisteraars koestert in plaats van heel geforceerd jong publiek te gaan zoeken. "De helft van Nederland is boven de vijftig", rekent de zegsvrouw voor. "Wij snappen die jacht van de adverteerders en beleidsmakers op publiek tot 45 niet zo goed."

'We laten Felix dit jaar afmaken'

In een reactie aan NU.nl liet BNNVARA weten Meurders niet te laten vallen. "We zijn in gesprek met andere zenders om Felix een andere plek te kunnen aanbieden, maar het is nog niet zeker of dat lukt. We doen ons uiterste best. We laten Felix dit jaar afmaken, maar daarna komt hij niet meer terug bij Spijkers met Koppen."

"Het is een stukje omroeppolitiek en (ook, helaas) zoals dingen gaan", stelt Dolf Jansen. Hij en Meurders vormen al zo’n twintig jaar een duo op de radio. Het programma, waarin actualiteit en cabaret elkaar afwisselen, is onverminderd populair. Of Jansen doorgaat met het programma en met wie, is nog niet bekend. "Ik heb niet met heel veel mensen grote ruzie, maar er zijn er wel met wie ik dit programma niet zou doen."

Ook BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich mengt zich in de discussie. "Je kan fouten maken, en heel grote fouten maken…", schreef hij.