Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt eind dit jaar op de radio nieuw leven ingeblazen. 

NPO Radio 1 organiseert het dictee op 15 december in samenwerking met De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal. Het dictee werd vorig jaar na 26 jaar van de buis gehaald, omdat het volgens de NTR zijn beste tijd heeft gehad.

Philip Freriks zal als vanouds het dictee voorlezen, Frits Spits gaat de uitzending presenteren en Thijs Boontjes Dans- en Showorkest zal zorgen voor de muzikale omlijsting. Het dictee wordt geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls.

Daniëls wil het dictee een nieuwe impuls geven. Volgens Radio 1 moet het "meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden". "Het moet de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren", aldus de zender.

Vanuit Bibliotheek Haarlem Centrum nemen twintig bekende Nederlanders het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat.

Frits Spits, presentator van De Taalstaat, verheugt zich op de nieuwe editie van het Groot Dictee. "De spelling moeten we niet belangrijker maken dan hij is", zegt hij. "Het is het kostuum van de taal. Het is prettig als dat er netjes uitziet."