Kristinn Hrafnsson is de nieuwe hoofdredacteur van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De IJslander volgt in die functie Julian Assange op, die al zes maanden vrijwel geen contact met de buitenwereld meer heeft gehad.

Hrafnsson was al werkzaam bij WikiLeaks als woordvoerder en is nu door Assange doorgeschoven naar de functie van hoofdredacteur.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Engeland. Hij zocht er zijn toevlucht toen hij op borgtocht vrijkwam in Londen en er een Zweeds uitleveringsverzoek tegen hem lag.

De Australiër vreesde via het Scandinavische land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij gezocht wordt wegens publicaties van vertrouwelijke informatie over militaire activiteiten.

Nieuwe president Ecuador wil van Assange af

Ecuador heeft inmiddels een andere regering en de huidige president Lenín Moreno Garcés wil van Assange af. De 47-jarige programmeur mag sinds maart enkel nog met zijn advocaat communiceren.

Moreno onderhandelt naar eigen zeggen met Londen over het vertrek van Assange uit de diplomatieke missie van zijn land. De gezondheidstoestand van de Australiër zou met de tijd slechter worden.