De Stichting Nederlandse Top 40 is bereid om juridische stappen te nemen als Radio 538 weigert om de Top 40 tot het einde van het jaar uit te zenden.

Volgens voorzitter Erik de Zwart is dat contractueel vastgelegd en is de radiozender verplicht om zich eraan te houden.

"Ze moeten de lijst wel uitzenden. Dat is ook in het belang van de luisteraar. En gewoon op FM en niet op internet, zoals werd gesteld", zegt De Zwart.

Talpa Radio ziet een rechtszaak over het contract met de Stichting Nederlandse Top 40 "met vertrouwen tegemoet", stelt een woordvoerder dinsdag. 

"Wij zijn van mening dat we ons wel degelijk aan het contract houden en zullen de Top 40 vanaf november dus nog steeds wekelijks blijven uitzenden via DAB+ en online", laat zij weten aan NU.nl.

Beslissing kwam als verrassing

De beslissing kwam als een verrassing voor de Stichting Nederlandse Top 40, al werd er achter de schermen al langere tijd gepraat over het wel of niet verlengen van het contract.

Op aanwijzing van de directie van 538 voerde de stichting ook al gesprekken met andere zenders. Hierdoor kon maandag snel geschakeld worden en Qmusic worden aangekondigd als de nieuwe partner van de Top 40.