De postacademische deeltijdopleiding journalistiek (PDOJ) op de Erasmus Academie verdwijnt na 28 jaar per direct.

Dat is besloten door hoofdredacties van tien deelnemende dagbladen en de directie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, schrijft onder meer Villamedia.

De reden voor het beëindigen van de opleiding is dat het aantal aanmeldingen al enige tijd terugloopt. Dit maakte het moeilijker om journalistiek talent te selecteren en de kwaliteit van de instroom te garanderen, zegt de universiteit.

Het aantal verminderde aanmeldingen wordt mogelijk veroorzaakt door een combinatie van minder baanzekerheid in de journalistiek en de vrees voor het opbouwen van een studieschuld.

De PDOJ, die niet wordt gesubsidieerd, krijgt mogelijk wel een vervolg. Hier wordt nu door kranten en de academie naar gekeken.

Opleiding in het leven geroepen door kranten

De postacademische deeltijdopleiding journalistiek werd in 1989 in het leven geroepen door de kranten en de Erasmus Universiteit. Mensen die al waren afgestudeerd in andere richtingen, konden er de kneepjes van het journalistieke vak leren.

"Je krijgt vijf maanden een opleiding en gaat daarna drie maanden fulltime aan de slag. Vervolgens hoop je dat je werk krijgt bij een redactie of als freelancer. Maar de banen liggen niet voor het oprapen, dat is maar weinigen gegeven", aldus Ad Hofstede van de Erasmus Academie, waar de PDOJ onder valt.

De laatste PDOJ-lichting bestond uit achttien studenten. Veertien van hen kregen vorige week hun diploma, de andere vier haakten onderweg af.