Maandag is YEP! te zien, een (voorlopig) eenmalige comedyshow die is bedacht door Michiel Romeyn. Volgens de komiek en acteur die bekend is van rollen in onder meer Alles is Liefde en Jiskefet zullen liefhebbers van laatstgenoemde serie zeker elementen van de sketchshow herkennen.

"Je ziet geen figuren terug uit Jiskefet, maar wel aangepaste versies daarvan", zegt Romeyn in gesprek met NU.nl. "De liefhebber zal ze zeker herkennen."

"Ik kreeg een gierende behoefte om dingen te maken", vertelt hij over het ontstaan van YEP!. "Ik heb een boekje waarin ik vaak wat dingen opschrijf, en daarin is het eigenlijk ontstaan."

Romeyn ging vervolgens "leuren" met zijn idee. "Een enorm gedoe." Het duurde bijna een jaar voordat hij uiteindelijk terechtkwam bij producent Jeroen Koopman van productiebedrijf NewBe en bij televisiezender Comedy Central. "Die zeiden: ga het maar maken."

Romeyn schakelde voor YEP! de hulp in van regisseur Max Porcelijn, met wie hij eerder samenwerkte aan de telefilm De Grote Zwaen.

De inhoud van het half uur durende programma wordt pas bekend wanneer de uitzending daadwerkelijk start, maar de komiek kan wel alvast een detail onthullen. "Max heeft één meesterscène gemaakt, die gaat over een oude architect. Het is een wonderlijke, weirde en filmische scène."

Acteurs hebben 'steengoede chemie'

Die sfeer zal in het hele programma hangen, stelt de acteur. "Het is een soort moodbook dat van sfeer en wonderlijkheid aan elkaar hangt", vertelt Romeyn.

"Het is geen aflevering met een kop en een staart. Het zijn verschillende scènes die kunnen worden uitgebouwd. Je moet het vergelijken met een schap van een supermarkt: dat ziet er goed uit, zijn er nog meer smaken van? Dat is het hele uitgangspunt van het programma."

Naast Romeyn zijn in YEP! ook onder anderen Pepijn Lanen (van De Jeugd van Tegenwoordig), cabaretier Henry van Loon en actrice Anniek Pheifer te zien. "Een steengoede chemie", omschrijft de komiek de samenwerking tussen de groep acteurs. "Het klopt als een bus, hoewel veel acteurs elkaar nauwelijks kenden."

De cast werd door Romeyn aangespoord om te improviseren. "Ik wilde geen scripts doorwroeten, maar juist zeggen: kijk maar wat er gebeurt. Zalig om te doen."

'Roep maar als je er meer van wilt'

Het publiek moet YEP! zien als een lang voorproefje van wat er mogelijk nog meer gaat komen, benadrukt Romeyn. "Het is wel de bedoeling dat er een vervolg komt", vertelt hij. "Iedereen weet dat iets pas gaat leven als je het een keer of tien hebt gemaakt. Eén aflevering is wel karig. Dus ik wil oproepen: roep maar als je er meer van wilt."

YEP! is maandag 24 september om 21.30 uur te zien op Comedy Central.

Bekijk hier de teaser van YEP!
21
Bekijk hier de teaser van YEP!