De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek wil donderdag een manifest aanbieden aan de Tweede Kamer. De beroepsvereniging is het niet eens met de voorgenomen bezuiniging op de publieke omroep van 62 miljoen euro.

Het kabinet wil de tegenvallende reclame-inkomsten van STER opvullen met de budgetten van de NPO.

"Over de exacte inhoud van het manifest wordt maandagmiddag op het Mediapark in Hilversum gesproken, maar het zal ongetwijfeld een oproep bevatten de bezuinigingen te schrappen en de makers meer invloed te geven op de besluitvorming", aldus journalistenvakblad Villamedia.

Onder andere Andere Tijden en Brandpunt+ zijn onderwerp van discussie sinds de bezuinigingen werden aangekondigd. Zo gaat Brandpunt+ alleen online verder en wordt Andere Tijden gekort op het aantal uitzendingen.

Veel kritiek na aankondiging bezuinigingen

De aankondigingen kwamen de NPO op veel kritiek te staan. Zo zou de publieke omroep te veel korten op journalistieke programma's en nog steeds te veel geld en tijd besteden aan amusement.

Frans Klein, directeur video bij NPO, liet eerder in gesprek met NU.nl weten niet van plan te zijn te bezuinigen op journalistieke programma's. Volgens Villamedia zou netmanager Gijs van Beuzekom deze uitspraken weer genuanceerd hebben tijdens de NVJ-bijeenkomst op donderdag met de woorden: "Ook journalistieke programma’s leveren een bijdrage aan de bezuinigingen."