De NPO is niet van plan te bezuinigen op journalistieke programma's. De publieke omroep is wellicht van plan te korten op de zomerprogrammering om de bezuinigingen van 62 miljoen te behalen.

In gesprek met NU.nl zegt Frans Klein, directeur video bij NPO, dat andere programma's die in het verlengde van de journalistiek liggen, de bezuinigingen wel zullen voelen. "Zoals bijvoorbeeld een geschiedenisprogramma als Andere Tijden. Daar moeten wij in schaven."

Onder andere Andere Tijden en Brandpunt+ zijn onderwerp van discussie sinds de bezuinigingen werden aangekondigd. Zo zou Brandpunt+ in zijn geheel verdwijnen en Andere Tijden worden gekort op het aantal uitzendingen.

Veel kritiek na aankondiging bezuinigingen

De aankondigingen kwamen de NPO op veel kritiek te staan. Zo zou de publieke omroep te veel korten op journalistieke programma's en nog steeds te veel geld en tijd besteden aan amusement.

"Brandpunt+ verdwijnt na december inderdaad van televisie, maar daar gaan we online mee verder. Op die manier kunnen we op de lineaire televisie weer werken aan nieuwe journalistieke programma's", aldus Klein.

Concrete voorbeelden van die nieuwe programma's zijn er nog niet, omdat de omroep momenteel nog werkt aan de programmaconcepten.

Klein kijkt naar mogelijkheden zomerprogrammering te korten

De 62 miljoen euro die de NPO moet korten, moet echter ergens vandaan komen, erkent Klein. Hij kijkt daarvoor naar bijvoorbeeld de zomerprogrammering, waar sinds dit jaar actief op wordt ingezet.

"Denk aan M (de talkshow van Margriet van der Linden, red.) waar we deze zomer de vooravond mee hebben versterkt. Het geld moet ergens vandaan komen."

Paniek bij televisiemakers is er volgens Klein nog niet. "Iedereen realiseert zich dat wij niet anders kunnen en dat er pijnlijke beslissingen gemaakt zullen moeten worden."