Joke Borst, de moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst, is overleden. Joke leed aan alzheimer en was onderwerp van de kroniek Mijn ma, die haar zoon sinds 2015 elke zaterdag bijhield in het AD Magazine. Ze overleed op 89-jarige leeftijd in het verpleeghuis waar ze woonde.

Mede door Borsts beschrijving van de gang van zaken in zijn moeders verpleeghuis, kwam een beweging op gang voor betere zorg in verpleeghuizen.

De schrijver stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers het manifest Scherp op ouderenzorg op. Het manifest kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro extra voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde. 

Momenteel worden de normen nog 'contextgebonden' gemaakt. De redenering daarbij is dat niet elke persoon in een verpleeghuis dezelfde soort of hoeveelheid zorg nodig heeft.

''Deze contextgebonden normen kunnen in theorie hoger of lager uitvallen dan de bestaande tijdelijke normen'', zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder dit jaar daarover. ''Maar er is geen aanleiding om nu te veronderstellen dat het gereserveerde bedrag van 2,1 miljard omlaag kan.''

Openhartige columns Borst kenden veel succes

De openhartige columns van Borst over zijn dementerende moeder werden bewerkt tot twee boeken: Ma (2015) en Ach, moedertje (2017), en een solotoneelvoorstelling met eerst Eric Corton en later Loek Peters in de hoofdrol.

Borst en Gaemers kregen voor hun manifest de Machiavelliprijs, een jaarlijkse onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Volgens de jury schreven de twee met hun manifest politieke geschiedenis door in recordtempo het onderwerp ouderenzorg uit de politieke sfeer te halen.