Zeker 750 Nederlandse wetenschappers hebben artikelen gepubliceerd in bekende neptijdschriften. Deze tijdschriften publiceren artikelen tegen forse betaling en zonder de kwaliteit te beoordelen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het internationale onderzoekscollectief ICIJ, dat eerder de Panama Papers publiceerde. De Volkskrant mocht de publicatie van ICIJ inzien.

De datajournalisten van ICIJ visten de websites van een aantal beruchte nepuitgevers leeg en destilleerden met computers de namen en instellingen van auteurs uit ruim 175.000 artikelen. Daar zitten zeker driehonderd publicaties van Nederlandse wetenschappers tussen.

Ook enkele bekende wetenschappers, zoals de farmaceut Jaap Goudsmit en viroloog Ab Osterhaus, komen voor in de lijst. Zij worden vaak genoemd als laatste auteur in artikelen van medewerkers of promovendi.

Geen sprake van kwade opzet

Voor wetenschappers is het belangrijk veel artikelen te publiceren. De Volkskrant schrijft dat er in de meeste Nederlandse publicaties geen sprake is van kwade opzet. Het gaat in veel gevallen om eenmalige publicaties.

De neptijdschriften publiceerden volgens de krant artikelen van vrijwel alle universiteiten en academische ziekenhuizen in Nederland.

De technische universiteiten in Delft, Enschede en Eindhoven komen het vaakst voor in de publicaties. Ook staan er opvallend veel arts-onderzoekers in.

Uitgevers komen uit India en Turkije

Volgens de Volkskrant richt het onderzoek van ICIJ zich met name op twee uitgevers. De eerste is OMICS uit India waar meer dan zevenhonderd tijdschriften worden uitgegeven. De andere is de Turkse uitgever WASET, die vooral conferenties organiseert en verslagen daarvan publiceert. De bedrijven worden in onder meer de Verenigde Staten door justitie onderzocht vanwege oplichting en bedrog.

WASET belooft dat de auteurs en instellingen worden vermeld in de internationale citatieindex ISI. Dat geldt ook voor de artikelen in de neptijdschriften van OMICS, al blijken die vaak niet vindbaar in Pubmed, de algemeen gebruikte databank voor met name medische wereldliteratuur.

Beide uitgevers houden vol wel beoordelingen uit te voeren. Naar eigen zeggen worden de bedrijven zwartgemaakt door grote concurrenten.

In de Verenigde Staten zijn al verschillende academici vervolgd voor het opvoeren van schimmige publicaties op hun cv.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!