Het plan om van het oorspronkelijke redactiegebouw van de Amsterdamse krant Het Parool een toevluchtsoord voor de vrije pers te maken, is door woningcorporatie Ymere afgewezen.

Het Parool werd tussen 1940 en 1945 als verzetskrant oorspronkelijk vanuit een huis aan de Reguliersgracht 111 in Amsterdam uitgegeven. Dit grachtenpand kwam recentelijk voor een bedrag van 1,7 miljoen euro in de verkoop.

Stanley van Norden, de kleinzoon van Het Parool-medeoprichter Wim van Norden, kreeg als eerste de kans om het pand aan te schaffen. Deze regeling is het resultaat van een afspraak met de voormalige burgemeester Gijs van Hall.

Van Norden kan de vraagprijs, die op dit moment meer dan 2,1 miljoen euro bedraagt, echter niet betalen. Hij en enkele andere initiatiefnemers wilden het huis onder meer beschikbaar stellen aan onderzoeksjournalisten en gebruiken voor lezingen en andere bijeenkomsten voor de vrije pers.

Dit streven leidde tot een ander probleem; Ymere wil namelijk dat het pand permanent door iemand wordt bewoond. "Onze plannen waren bij Ymere bekend, maar waren voor de directie geen aanleiding om de voorwaarden aan te passen", laat Van Norden aan Het Parool weten.