Justitie gaat hogere straffen eisen tegen mensen die geweld tegen journalisten plegen of journalisten bedreigen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarover een richtlijn opstellen. 

Het is een van de afspraken die vertegenwoordigers van de media hebben gemaakt met het OM, de politie en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bevestigt dit na berichtgeving door De Telegraaf.

De NVJ is blij met de afspraken. "Politie en justitie gaan meer prioriteit geven aan dit soort zaken", zegt Bruning. Hij noemt dat goed voor de journalistiek.

Donderdagmiddag zetten betrokkenen in Den Haag hun handtekening onder de afspraken. Dan komen ook meer details naar buiten.

De krant was onlangs zelf nog doelwit van geweld. Een auto reed eind vorige maand 's nachts in op de gevel van het kantoor van De Telegraaf. De bestuurder stak de wagen in brand. Daarna ontplofte de auto.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!