Cameramannen die het publiek filmen tijdens wedstrijden op het WK in Rusland moeten ophouden vooral "mooie vrouwen" in beeld te brengen. De wereldvoetbalbond FIFA vindt het belangrijk dat er meer diversiteit te zien is.

FIFA's diversiteitsdirecteur Federico Addiechi zegt tegen BBC dat er actie wordt ondernomen als er niet meer diversiteit getoond wordt en dat verschillende omroepen die de WK-wedstrijden uitzenden al aangesproken zijn.

De FIFA reageert hiermee op een rapport van de antidiscriminatiegroep Fare Network. De instantie heeft meer dan dertig gevallen van seksisme vastgelegd in en bij de stadions. De gedocumenteerde meldingen zijn doorgespeeld naar de FIFA.

Fare Network zegt verder dat er minstens driehonderd vrouwen op straat zijn lastiggevallen door mannelijke voetbalfans. Bovendien zouden vrouwelijke presentatoren tijdens uitzending door supporters worden gezoend of vastgepakt.

Fans zijn aangesproken op het gedrag en enkelen werden de toegang tot het stadion ontzegd. Andere supporters zijn gevraagd Rusland te verlaten.

De finale van het WK gaat zondag tussen Frankrijk en Kroatië. Zaterdag strijden België en Engeland nog om de derde plaats.