Een Myanmarese rechtbank heeft besloten dat de rechtszaak tegen twee journalisten van persbureau Reuters kan doorgaan. Ze worden ervan verdacht geheime overheidsdocumenten te hebben bemachtigd. Het duo kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal veertien jaar.

Een aanklager zei eerder dat de journalisten zijn betrapt met gegevens over troepenbewegingen. Verslaggevers Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. Ze deden op het moment van hun aanhouding onderzoek naar de moord op tien leden van de Rohingya-minderheid in deelstaat Rakhine.

Een politiefunctionaris verklaarde eerder dit jaar ten overstaan van de rechter dat een van de verslaggevers ''in de val was gelokt''. De politie zou doelbewust geheime documenten hebben overhandigd. De politieman die uit de school klapte, kreeg later een jaar celstraf, maar dat had volgens de autoriteiten niets te maken met zijn getuigenis.

De Europese Unie (EU) verwacht van de autoriteiten dat ze de aanklacht tegen de twee journalisten laten vallen, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini weten in een reactie. Ze hebben gewoon hun werk gedaan en moeten worden vrijgelaten, aldus Mogherini.

EU-diplomaten hebben de rechtszittingen op de voet gevolgd en de EU heeft de kwestie "continu" ter sprake gebracht bij de Myanmarese overheid sinds hun aanhouding op 12 december. Journalisten moeten hun werk kunnen doen in een omgeving die vrij is van intimidatie en vervolging, staat in een verklaring. "Persvrijheid en pluralisme voor de media zijn essentiële pijlers voor welke democratie dan ook."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!