Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft ook geprobeerd de bronnen van een journalist te achterhalen door telefoongegevens op te vragen. Het ging om belgegevens van een fotojournalist, heeft justitie donderdag verklaard.

  • Agent zou informatie naar fotojournalist hebben gelekt
  • Belgegevens vernietigd volgens OM, journalist overweegt juridische stappen
  • NVJ zeer verontwaardigd over recentste fout OM
  • OM Oost-Brabant eerder in de fout bij opvragen telefoongegevens journalist in zaak lek burgemeestersbenoeming
  • OM Amsterdam eerder de fout in bij afluisteren journalist in zaak liquidatie broer kroongetuige

De gegevens zijn in oktober 2017 en februari 2018 opgevraagd in een strafrechtelijk onderzoek naar een politieman die informatie naar de journalist zou hebben gelekt. 

Het gaat om fotograaf en cameraman Joey Bremer van het persbureau MediaTV, dat onder meer foto's en video's levert aan de NOS, RTL en het AD. Hij is donderdagmiddag op de hoogte gebracht door het OM. Bremer zegt ervan te zijn geschrokken en juridische stappen tegen de politie en justitie te overwegen, meldt de site van MediaTV.

Volgens het OM werd de opsporingsactie direct stopgezet toen duidelijk werd dat het om een journalist ging. De gegevens in kwestie zouden toen ook zijn vernietigd. De journalist is hier toen echter niet van op de hoogte gesteld.

Kroongetuige

Vorige maand werd duidelijk dat het OM Oost-Brabant belgegevens van een verslaggever van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd. Eerder deze week bleek dat ook het OM in Amsterdam de fout is ingegaan. Dit parket heeft in de liquidatiezaak rond de broer van kroongetuige Nabil B. een journalist afgeluisterd.

Naar aanleiding van deze misstappen heeft het OM ook afgesloten zaken nader bekeken. Justitie suggereert dat hierbij het onderzoek van het parket Rotterdam is ontdekt.

Het College van procureurs-generaal heeft echter vorige maand al aan alle parketten gevraagd of er nog zaken met journalisten speelden. Pas op donderdag, na een hernieuwde oproep van het College, gaf het OM Rotterdam toe dat dit inderdaad het geval was.

Het zou nu ook duidelijk zijn dat er geen andere vergelijkbare zaken zijn, aldus voorzitter Gerrit van der Burg van het College van procureurs-generaal.

'Onaanvaardbaar'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren (NGvH) noemen het "onaanvaardbaar" dat het OM de gegevens van Bremer heeft opgevraagd. Ze eisen onderzoek naar "de cultuur binnen politie en justitie die het blijkbaar mogelijk maakt, dat zo gemakkelijk onderzoeken naar bronnen van journalisten worden begonnen".

"Bescherming van bronnen is cruciaal voor het veilig en effectief kunnen functioneren van de journalistiek en voor een goed functionerende rechtsstaat", aldus de verklaring van NVJ en NGvH. De organisaties zijn donderdagochtend in gesprek gegaan met Van der Burg en zeggen tevreden te zijn dat hij "onomwonden heeft verklaard schoon schip te willen maken".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!