De leiding van RTL heeft de makers van Voetbal Inside geen restricties opgelegd voor het maken van het zomerprogramma VI Oranje blijft thuis.

"Die helpen niet. Dan wordt er júíst van alles geroepen. Ik kan sowieso nooit inschatten wat er gaat gebeuren, maar we kunnen het programma niet anders maken", aldus presentator Wilfred Genee in gesprek met AD.

Het trio, verder bestaande uit René van der Gijp en Johan Derksen, vertrekt op 1 augustus naar Talpa, om daar een voetbalprogramma te gaan maken. De overstap komt na verschillende incidenten, waarbij ruzie tussen het trio en de leiding van RTL is ontstaan. De makers van het programma deden enkele controversiële uitspraken en uitten kritiek op collega's, wat niet goed zou zijn gevallen bij hun leidinggevenden.

Onlangs lekte de inhoud van boze mails, verzonden door RTL-directeur Marco Louwerens, uit. In een mail noemde hij het trio onder andere lafaards en meelopers. Genee trekt zich weinig aan van de mail. "Je moet weten wie het zegt. Marco schiet nogal eens heen en weer in zijn frustraties. Een week later kwam hij alweer met bloemen aanzetten."

VI Oranje blijft thuis is het laatste programma dat Genee, Van der Gijp en Derksen voor RTL maken. Twee weken na het afronden van het programma starten ze bij Talpa. "Opladen? Welnee. Ik heb feitelijk de mooiste baan ter wereld. Praten op een van de grootste zenders over een van de grootste toernooien ter wereld. Ik doe alleen maar leuke dingen. Soms besef je dat niet. Mij hoor je niet klagen."