Bas Haan heeft de Brusseprijs 2017 gewonnen met zijn boek De rekening voor Rutte: de Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens

Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma Met het oog op morgen. De winnaar krijgt 10.000 euro en een oorkonde.

De jury noemde Haans boek "onthutsend en onthullend en een voorbeeld van goed journalistiek werk".

In De rekening voor Rutte doet Haan verslag van zijn journalistieke zoektocht naar het hoe en waarom van de geruchtmakende deal die officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met voormalig drugshandelaar Cees Helman.

In april won Haan nog een Tegel voor een serie over werkdruk bij het wetenschappelijke onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat is de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Haan werkt voor Nieuwsuur

Naast het boek van Haan waren er nog vier boeken genomineerd. Johan van de Beek en Claire van Dyck met hun boek Sultan en de lokroep van de jihad; Peter Brusse met Onder de mensen. M.J. Brusse (1873-1941), journalist; Louis Hoeks met 'In geouwehoer kun je niet wonen': het leven van Jan Schaefer en Niels Posthumus met Liefdes verdriet: verliefdheid, relaties en seks in het Zuid-Afrika van na de apartheid.

De prijs is een initiatief van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse. Hij schreef jarenlang dagelijks reportages en feuilletons voor onder meer de Nieuwe Rotterdamsche Courant.