De politie heeft de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad (BD) opgevraagd en verkregen. De journalist Jos van de Ven berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch.

Uit de gegevens blijkt met wie BD-verslaggever Van de Ven op welk moment gebeld heeft, hebben meerdere bronnen aan Brabants Dagblad laten weten.

Justitie onderzoekt wie de informatie over de burgemeesterskandidaten naar de krant heeft doorgespeeld. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.

Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad neemt de kwestie hoog op. ''Dit is een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk. De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie (OM) dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend."

Verontwaardigd

Journalistenvakbond NVJ is verontwaardigd en kondigt aan de zaak bij het OM ''tot op het hoogste niveau" aan te kaarten.

Algemeen secretaris Thomas Bruning: ''Dit is onverstandig en onverantwoordelijk. Het heeft een killing effect op het functioneren van journalisten. Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen."

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil niet op deze specifieke zaak in gaan. ''Dat moet de rechter beoordelen." Hij benadrukte wel dat ''bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe" voor hem is ''ook als dat betekent dat journalisten voor deze of gene met onwelgevallige dingen komt."

Onderzoek

Justitie wil niets zeggen over het al dan niet opvragen van de telecomgegevens van de journalist. Wel wordt benadrukt dat het onderzoek zich niet op Van de Ven richt.

De rijksrecherche is vorig jaar juli met een onderzoek gestart. Dit gebeurde nadat de commissaris van de Koning aangifte had gedaan van een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie.

Aanleiding voor de aangifte was een publicatie in het Brabants Dagblad, waarin tot op detailniveau informatie is verstrekt over de kandidaten en de procedure voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Twee mensen zijn tot dusver aangehouden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!