Er zullen grote veranderingen worden doorgevoerd in de Miss America-verkiezing, waarin voorheen de mooiste vrouwen uit de Verenigde Staten werden gekozen.

De organisatie van de jaarlijkse verkiezing laat dinsdag weten dat de bikinironde, waarin de kandidaten in zwemkleding het podium op moeten, niet langer deel uitmaakt van het evenement dat dit jaar op 9 september plaatsvindt.

Ook hoeven kandidaten niet meer een bepaalde kledingmaat te hebben om aan de verkiezing mee te mogen doen, schrijft CNN.

De verkiezing zal meer een wedstrijd dan een schouwspel worden, zegt Gretchen Carlson, oud-winnares en nu voorzitter van de organisatie van Miss America.

Ook wordt het onderdeel waarin de kandidates een avondjurk moeten dragen geschrapt. In dit onderdeel mogen de vrouwen zelf hun kleding uitkiezen.

"De kandidaten worden niet langer beoordeeld op hun uiterlijke verschijning. Dat is een grote verandering", zegt Carlson dinsdag in de Amerikaanse ochtendshow Good Morning America.

Ongepaste e-mails

Miss America wordt al 97 jaar georganiseerd. Sinds mei bestaat het volledige bestuur van de organisatie van de wedstrijd uit vrouwen. Carlson werd tot voorzitter benoemd nadat Sam Haskell het veld moest ruimen vanwege het sturen van ongepaste e-mails.

In het bestuur kreeg zij gezelschap van meer voormalige Miss America's. Carlson won de wedstrijd zelf in 1989.