Het AD stopt met het uitvoeren van nationale smaaktesten, zoals de haringtest, friettest en oliebollentest.

"Nu het haringseizoen er weer aankomt, rijst de vraag of de AD Haringtest ook weer terugkeert. Nee, die keert niet terug", laat het AD vrijdag weten.

"We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktesten. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar wel, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft. Wij testen en vergelijken om u te helpen de beste producten te vinden, niet om middenstanders te kwetsen."

De haringtest van de krant kreeg vorig jaar veel kritiek. Econoom Ben Vollaard heeft de test onderzocht en geconcludeerd dat deze onbetrouwbaar zou zijn, omdat een panellid zakelijke belangen had bij groothandel Atlantic. De bij deze groothandel aangesloten haringboeren zouden in de test hogere resultaten scoren dan hun concurrenten.

Grievend

Ook zouden sommige commentaren van keurmeesters onnodig grievend zijn. Hoofdredacteur van de krant Hans Nijenhuis geeft critici op dit punt gelijk.

"Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak", aldus Nijenhuis.

Overigens gaat de krant bij de Universiteit van Tilburg een officiële klacht tegen Vollaard indienen. De econoom ging volgens het AD te ver in zijn kritiek op de haringtest. Zijn onderzoek was volgens de hoofdredacteur "deels op foutieve gegevens en berekeningen" gebaseerd.

Aanpassen

Het AD liet in december nog weten de haringtest te willen aanpassen. De krant heeft toen ook de oliebollentest aangepast. Bij de eerdere oliebollentesten wisten bakkers die zichzelf hadden opgegeven van tevoren dat de keurmeesters langs zouden komen, de anderen hadden deze informatie niet.

De krant gaat wel door met de AD Misdaadmeter. Deze ranglijst is gebaseerd op gegevens van de politie. Ook zal de krant incidentele testen van consumentengoederen blijven uitvoeren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!