De actie van Greenpeace waarin Maya de Bij rokend te zien is, heeft geleid tot een dagvaarding. Studio 100, de Vlaamse eigenaar van het tekenfilmfiguurtje, kan het niet tolereren dat de milieuorganisatie zijn figuren in een agressieve campagne met tabak en roken associeert.

Greenpeace lanceerde de campagne om Studio 100 aan te zetten te stoppen met het maken van ongezonde vleeswaren voor kinderen. Op een verpakking van worstjes is het Studio 100-figuur Maya de Bij te zien.

De milieuorganisatie maakte daarop een filmpje waarin het bijtje rokend te zien was. Studio 100, ook bekend van Vlaamse kindericonen zoals Samson en Gert en Kabouter Plop, zegt dat zij juist "alle wetten en plichten naleven" en een voortrekkersrol spelen op het gebied van gezonde voeding. Zo werd er onder meer gethematiseerd water van K3 uitgebracht (ook onderdeel van Studio 100, red.).

Volgens Studio 100 zijn zij al maanden in contact met Greenpeace, onder meer over de uitbreiding van het aanbod vegetarische producten. De twee partijen hebben momenteel zelfs in Spanje een campagne lopen om de bijen te redden, met Maya de Bij als centraal figuur.

Onaanvaardbaar

Studio 100 vindt dat het nalatenschap gerespecteerd moet worden van Waldemar Bonsels, de oorspronkelijke schrijver van Maya de Bij. De Waldemar-Bonsels-Stiftung, een Duitse stichting die leesbevordering in scholen promoot, eist onder meer een verbod op elke link met tabak. "Het is dus vanzelfsprekend dat alle beelden waarop Maya de Bij aanzet tot roken volstrekt onaanvaardbaar zijn", zegt Studio 100.

De beelden met het rokende tekenfilmfiguur zijn inmiddels verwijderd, maar Studio 100 zegt "inmiddels alle controle verloren te hebben, met de mogelijke negatieve gevolgen van dien".

Stopzetten campagne

"Om verdere schade te voorkomen kan Studio 100 niet anders dan vandaag juridische actie te ondernemen", aldus het Vlaamse bedrijf. Studio 100 eist dat Greenpeace de campagne stopzet, het filmpje en beelden verwijdert en ook zijn excuses aanbiedt.

"Studio 100 wil zo voorkomen dat er nog meer schade wordt aangericht en een mogelijke schadeclaim wordt gelegd op Studio 100 door contractanten", zegt het bedrijf.

"Studio 100 blijft nog steeds bereid om met Greenpeace in dialoog te gaan en samen positieve acties op te zetten."